[...] nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. Jeśli nałożysz tyle samo jedzenia, na mniejszy talerz poczujesz się, jakbyś zjadł więcej, niż gdybyś to samo zjadł z dużego talerza. Jedz powoli Innym sposobem oszukania mózgu w celu wyłączenia sygnałów głodu jest dłuższe żucie pokarmu, [...]
[...] niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z najgorszych i najbardziej uporczywych objawów jest [...]
[...] ważne jest czytanie składów i etykiet. Produkty niedozwolone to: wołowina, wieprzowina, jagnięcina i inne czerwone mięso kurczak, kaczka i inny drób ryby i skorupiaki, takie jak kraby, małże, krewetki, ale także produkty zawierające w składzie kwasy DHA i EPA pochodzenia zwierzęcego, na przykład tłuszcz roślinny z dodatkiem omega 3 jajka, w tym [...]
Kulturyści spędzają godziny na siłowni, by zbudować jak największe mięśnie. Oczywiście sam trening to nie wszystko. Ważne, a może i najważniejsze jest także co i ile jedzą, a zazwyczaj jest to pięć, sześć posiłków dziennie albo nawet i więcej. Nie myślcie, że zawodowi kulturyści mogą jeść to, na co mają ochotę. Pełnowartościowe posiłki zazwyczaj [...]
[...] przygotowane z nich nasze potencjalne danie - ze zdrowiem ma to niewiele wspólnego. W lokalnej restauracji często posiłek może być równy cenowo lub niewiele droższy, za to jakościowo przebija konkurenta - mięsa i warzywa zazwyczaj są świeże i przygotowywane na bieżąco, co więcej czasem możemy nawet poprosić o przygotowanie go wedle naszego [...]
[...] początkujących, nastolatków Plan treningowy z hantlami dla młodszych nastolatków Czy sam trening wystarczy? Jednak proces budowania tkanki mięśniowej nie jest taki prosty, jakby mogło się wydawać. Sam trening bez odpowiedniego wsparcia żywieniowego może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Dlatego też bardzo często młodzi mężczyźni zaczynają [...]
[...] na to, aby zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych Omega-3. Pamiętajmy, że oprócz chudego drobiu, możemy również jeść polędwicę wieprzową, szynkę wieprzową, czy też dobrej jakości kawałek karkówki, niekoniecznie przepełnionej wiązkami tłuszczu. To nie tłuszcz sam w sobie tuczy, tylko ilość kalorii, które zjadamy ponad swój bilans. Jeśli tych [...]
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
[...] metabolizmem jest zjedzenie określonej ilości kalorii wyliczonych w diecie. Problem pojawia się najczęściej, gdy jesteśmy w okresie budowania masy mięśniowej. Ilość energii, jaką musimy dostarczyć z pożywienia, jest wysoka, często sięgająca od 3500 do 4000 kcal dziennie, a czasami nawet więcej. W wyniku reakcji sody z kwasem solnym obecnym w [...]
Wakacje dobiegają końca, wiele osób wraca do szkół, uczelni czy pracy - z tego powodu pojawia się często pytanie, jak radzić sobie z dietą? Gdy w wakacje mamy mnóstwo czasu wolnego i łatwo jest nam zagospodarować część dnia na szykowanie posiłków i spożywanie ich na świeżo lub nawet podczas wyjazdu dużo łatwiej jest znaleźć czas niżeli podczas [...]
[...] się z żywności dostępnej lokalnie i sezonowo. Jak do wszystkiego, należy podejść do niej z pewną dozą rozsądku. Z pewnością podobne "szkody" wyrządzimy środowisku, zjadając jajka czy porcję mięsa w tygodniu, jak umieszczając w swoim menu codziennie awokado i orzechy brazylijskie, których uprawa nie jest mniej czy bardziej przyjazna naszej Ziemi.
Czy należysz do osób, które często wyjeżdżają, częstą są w drodze i starają się dobrze jeść podczas podróży? Dziś podpowiadamy, jak trzymać się swojego planu żywienia w czasie wyjazdów. Podsumowanie Jeśli zaplanujemy odpowiednio wyjazd, możemy z powodzeniem odżywiać się na nim zdrowo i racjonalnie. Nawet długie godziny spędzone w pociągu, aucie [...]
Amerykanie kojarzą nam się zwykle jako naród z nadwagą i otyłością, biegający od jednej restauracji typu fast food do drugiej. Potwierdzeniem tego są statystyki opublikowane w Reuters, gdzie Stany Zjednoczone uchodzą za najbardziej "otyły" kraj. Mieszka w nim aż 34% osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne z powodu nadmiaru kilogramów. [...]
Wiele osób nie wie, jak bezpiecznie i naturalnie schudnąć. Nie pomaga internet, czasopisma, social media i wiele reklam, które obiecują cuda osiągalne w banalny sposób. Dieta 5 kg w tydzień, super skuteczne chińskie zioło, magiczna herbatka — to tylko część z łatwo dostępnych propozycji, bo jak to bywa, ludzie oczekują szybkich i łatwych [...]
[...] pamiętać, że każda eliminacja powinna być przeprowadzona w sposób racjonalny tak, aby nie doprowadzić do niedoborów żywieniowych. Bezmyślne zastępowania produktów mlecznych jakimikolwiek produktami roślinnymi może prowadzić do niedoborów wapnia. Pszenicę należy zastępować innymi wartościowymi zbożami takimi, jak żyto, gryka, proso czy owies. [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
[...] magnezu, w serze twarogowym znajdziemy pewne ilości witaminy B2. Twarożek wymieszaj z owocami i orzechami. Deser gotowy. Tuńczyk, awokado, brązowy ryż Tuńczyk – podobnie jak inne ryby stanowi źródło naturalnego koenzymu Q10. Brązowy ryż dostarcza magnezu i niewielkich ilości witaminy B2. Pewne ilości ryboflawiny w towarzystwie zdrowych kwasów [...]
[...] nadwaga i otyłość, jednak są też osoby z drugiego końca skali. Ni mniejszy artykuł kierujemy do osób z niedowagą i chudych, a w nim dostarczymy Wam kilka porad na temat, jak poprawić estetykę sylwetki i nabrać trochę mięśni. Drobne zmiany skutkują! Połączenie treningu, jak i diety, z dodatnim bilansem kalorycznym, jest podstawą budowania [...]